တုုံယမ္း ဟင္းရည္ (၄ -၅ ေယာက္စာ) တုုံယမ္း ဟင္း၇ည္က ထိုုင္း ဟင္းရည္ေတြထဲမွာေတာ့ လူုျကိုုက္အမ်ားဆုုံး ဟင္းရည္ပါ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးနဲ ့အအီေျ...
တုုံယမ္း ဟင္းရည္
တုုံယမ္း ဟင္းရည္ (၄ -၅ ေယာက္စာ)
တုုံယမ္း ဟင္း၇ည္က ထိုုင္း ဟင္းရည္ေတြထဲမွာေတာ့ လူုျကိုုက္အမ်ားဆုုံး ဟင္းရည္ပါ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးနဲ ့အအီေျပျပီး ေသာက္လိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္နည္းကေတာ့ တခါလုုပ္ျပီးသြားရင္လြယ္ကူသြားတာမိုု ့လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ပုုဇြန္ - ၁၅ က်ပ္သား
၂။ ျပည္ျကီးငါး - ၁၀ သား (မထည့္လဲရ)
၃။ ျကိုုက္နွစ္သက္၇ာမွိဳ - ၅ က်ပ္သား
၄။ ေရ (သိုု ့) ျကက္ျပဳတ္ရည္ - ၄ ခြက္ (၁ လီတာ)
၅။ ပဒဲေကာ - လက္တ ဆစ္
၆။ စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
၇။ ငရုုတ္သီးစိမ္း အနီေတာင့္ - ၂ ေတာင့္
၈။ ငရုုတ္သီး စိမ္းေတာင့္ - ၅ ေတာင့္
၉။ ေရွာက္ရြက္ - ၅ ရြက္
၁၀။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လုုံး
၁၁။ ျကက္သြန္နီ - ၂ လုုံး
၁၂။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (သိုု ့) ၃ ဇြန္း
၁၃။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၁၄။ သံပုုရာသီး - ၁ လုုံး (သိုု ့) ၂ လုုံး
၁၅။ နံနံပင္ - အနည္းငယ္ (မထည့္လဲရ)
( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ပုုဇြန္ကိုု ေခါင္းျဖဳတ္၊ အခြံႏြွာျပီး သန္ ့စင္ထားပါ။ (ေခါင္းနဲ ့အခြံေတြကိုု မလြွင့္ပစ္ပါနဲ ့။) ျပည္ျကီးငါးကိုု သန္ ့စင္ျပီး အတုုံးတုုံးထားပါ။ ပဒဲေကာကိုု အျပားလိုုက္လွီးရ်္ ငရုုတ္ျကည္ေပြ ့ျဖင့္ ထုုထားပါ။ စပါးလင္ကိုု အေပၚ တလြွာခြာရ်္ ၃ ပိုုင္းပိုုင္းျပီး ငရုုတ္ျကည္ေပြ ့ျဖင့္ ထုုထားပါ။ ငရုုတ္သီးစိမ္း အနီေတာင့္ ၂ ေတာင့္ကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ျကက္သြန္နီကိုု ၄ ျခမ္းျခမ္းထားပါ။ (အလုုံးျကီးလွ်င္ ေလးေထာင့္ အတုုံးေလးေတြ တုုံးထားပါ။) မွိဳကိုု ၂ ျခမး္ ျခမ္းထားပါ။
၂။ ျကက္ျပဳတ္ရည္ (သိုု ့)ေရထဲကိုု ပုုဇြန္ေခါင္းနွင့္ အခြံမ်ား၊ စပါးလင္၊ ပဒဲေကာ၊ ေရွာက္ရြက္၊ ေထာင္းထားေသာ ငရုုတ္သီးအနီမ်ားကိုုထည့္ရ်္ ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ မီးေအးေအးျဖင့္ ၁၅ မိနစ္ခန္ ့တည္ထားပါ။
၃။ ၁၅ မိနစ္ခန့္ တည္ျပီးလွ်င္ အိုုးထဲမွ ပုုဇြန္ေခါင္း၊အခြံ ၊စပါးလင္၊ပဒဲေကာ၊ ေရွာက္ရြက္ တိုု ့ကိုု ဇကာတခုုျဖင့္ ဆယ္ရ်္ဖယ္လိုုက္ပါ။
၄။ ဟင္းရည္ အိုုးထဲကိုု ငံျပာရည္၊ သျကား၊ ငရုုတ္သီး အစိမ္းေတာင့္၊ ပုုဇြန္၊ ျပည္ျကီးငါး၊ ခ၇မ္းခ်ဥ္သီး တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ၁၅ မိနစ္ခန္ ့တည္ပါ။
၅။ မီးဖိုုေပၚမွ ခ်ခါနီးမွ သံပုုရာရည္ကိုု ညွစ္ပါ။ ပထမဆုုံး တလုုံးမွ အ၇ည္မ်ားညွစ္ျပီး ျမည္းျကည့္ပါ။ လိုုအပ္မွ ေနာက္တလုုံးမွ အ၇ည္ညွစ္ထည့္ပါ။
၆။ စားခါနီးတြင္ အေပၚမွ နံနံပင္ အုုပ္ပါ။ (မထည့္လဲ၇)
၇။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေမြွးေမြွးနဲ ့တုုံယမး္ ဟင္းရည္ကိုုသုုံးေတာင္နိုုင္ပါျပီ။
Share This
About author: Cook tutor
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments: