Cook tutor

Myanmar All Traditional food. Food Tutorial. Food cook Tutorial. Myanmar Food cook Tutorial.

ငါးနီတူမရမ္းသီးခ်က္ မရမ္းသီးကို အလယ္ကခရမ္းေရာင္အေစ့ေတြထုပ္ၿပီး ပါးပါးလွီး ၾကက္သြန္ျဖဴနီလွီးထားၿပီးဆီသပ္ အေရာင္ရဲလာရင္ င႐ုတ္စိမ္းမႈန္႔အန...


ငါးနီတူမရမ္းသီးခ်က္

မရမ္းသီးကို အလယ္ကခရမ္းေရာင္အေစ့ေတြထုပ္ၿပီး ပါးပါးလွီး ၾကက္သြန္ျဖဴနီလွီးထားၿပီးဆီသပ္ အေရာင္ရဲလာရင္ င႐ုတ္စိမ္းမႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေမႊေပး ၿပီးမွ မရမ္းသီး နဲ႔ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးတည္ထားပါ မရမ္းသီးေပ်ာ့ၿပီဆိုမွ ငါးနီတူေျခာက္ထည့္ ၾကက္သားမႈန္႔ထည့္ ေရခမ္းဆီျပန္ရင္ရပါၿပီ

Credit Htun Thiri

မူရင္း
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=104620051158509&id=100048315427183

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=105144904439357&id=100048315427183 

မရမ္းသီးသုပ္။ ပါဝင္ပစၥည္း မႏုလ ြန္းး မရင့္လြန္းတဲ႕ မရမ္းသီး တဆယ္သား အေညွာင့္ဖယ္ အေစ့ထုတ္ ပါးပါးလွီး ေဆးျပီးေရစစ္ ထားပါ။ ႀကက္သြန္နီတဆ...


မရမ္းသီးသုပ္။

ပါဝင္ပစၥည္း

မႏုလ ြန္းး မရင့္လြန္းတဲ႕ မရမ္းသီး တဆယ္သား
အေညွာင့္ဖယ္ အေစ့ထုတ္ ပါးပါးလွီး ေဆးျပီးေရစစ္ ထားပါ။
ႀကက္သြန္နီတဆယ္သား လွီး ေဆးျပီးေရစစ္ထား ။
ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ စတီးဇြန္းတဇြန္။
း ေျမပဲမႈန္႕ တဇြန္း။
 ပဲမႈန့့္ဇြန္းဝက္။
 ျငုတ္သီးစိမ္း ဆယ္ေတာင့္ေလာက္ပါးပါးလွီးျပီး။
ထည့္ဖုတ္ျပီးသား ငပိ ဇြန္းေသးတဇြန္းစာမရွိတရွိ။
 ျငုတ္သီးမႈန္႕စားနိူင္သေလာက္။
ငံျပာရည္ စတီးဇြန္းတဇြန္း။
 ႀကက္သြန္ျဖူဆီခ်က္ စတီးဇြန္း ၃ ဇြန္း ေလာက္ထည့္ျပီးသမ ေအာင္ခပ္ဖြဖြ နယ္ ျပီးရင္ စားနိူင္ပါျပီ။

မႏွစ္က post မို႕ ေျပာ ရင္းသေရ က် ။

Credit Thi Thi Oo

ဒါကေတာ့ငါးကြန္းရွပ္ေၿခာက္အစပ္ခ်က္ပါ ငါးကြန္းရွပ္ကိုအေနေတာ္တံုးထားပါၾကက္သြန္ျဖဴနီင႐ုတ္ပုျကိတ္ထားပါင႐ုတ္သီးစိမ္းမညက္တညက္ႀကိတ္ထားပါဆီအိုးပူ...


ဒါကေတာ့ငါးကြန္းရွပ္ေၿခာက္အစပ္ခ်က္ပါ
ငါးကြန္းရွပ္ကိုအေနေတာ္တံုးထားပါၾကက္သြန္ျဖဴနီင႐ုတ္ပုျကိတ္ထားပါင႐ုတ္သီးစိမ္းမညက္တညက္ႀကိတ္ထားပါဆီအိုးပူလာရင္ငါးေျခာက္မ်ားထည့္ေမႊပါအနံ့ေမႊးလာရင္ဆယ္ထားပါၿပီးရင္ခုနကဆီထဲကိုၾကက္သြန္ျဖဴနီင႐ုတ္ပုျကိတ္ထားတာကိုဆီသပ္ပါငါးေျခာက္ေၾကာ္ေလးေတြထည့္ပါငါးပိရည္ႀကိဳထားတာစစ္ထည့္ပါအေပါ့အငန္စိတ္ႀကိဳက္ထည့္ပါၿပီးမွင႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ေမႊေပးပါအဖံုးခနအုပ္ေပးထားၿပီးဆူလာရင္ေတာ့ငါးေျခာက္ဟင္းစပ္စပ္ေလးရပါၿပီရွင္🌶🌶🌶

ကြက်ခြေထောက်အချဉ်စိမ် ------------------------------- ပါဝင်ပစ္စည်းများ ကြက်ခြေထောက် - ၁၂ ချောင်း ရှလကာရည် - ၁ဝဝ ဂရမ် ဆား -...



ကြက်ခြေထောက်အချဉ်စိမ်
-------------------------------
ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ကြက်ခြေထောက် - ၁၂ ချောင်း
ရှလကာရည် - ၁ဝဝ ဂရမ်
ဆား - ၃၀ ဂရမ်
သကြား - ၅၀ ဂရမ်
ရေ - ၅ဝဝ ဂရမ်
ငရုတ်ကောင်းစေ့ - စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း
ဝှားကျောင်း - စားပွဲဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
ငရုတ်သီးနီ - ၁၀ တောင့်
ကြက်သွန်ဖြူ - ၈ တက်ခန့်
ကြက်သားမှုန့် - အနည်းငယ်

ပြုလုပ်ပုံအဆင့်ဆင့်

ကြက်ခြေထောက်ကို သေချာသန့်စင်ပြီး ကြက်သားမှုန့် အနည်းငယ်ဖြင့် ၂၀ မိနစ်ခန့်ပြုတ်ပေးပါ။ ပြီးလျှင် ပြုတ်ထားတဲ့ ကြက်ခြေထောက်များ ကို ရေခဲရေထဲမှာ အေးသွားသည်အထိ စိမ်ထားပေးပါ။ အချဉ်ရည်လုပ်ရန်အတွက် ဒယ်အိုးထဲမှာ ကျန်ပါဝင် ပစ္စည်းများကိုထည့်ပြီး ၃ မိနစ်ခန့် ကျိုပေးပါ။ ပြီးလျှင် အအေးခံပြီး အနွေးဓာတ် အနည်းငယ်ကျန်တဲ့အချိန် မှာ အဖုံးပါဘူးတစ်ဘူးထဲမှာ ကြက်ခြေထောက်များ ဖြင့် ရောစိမ်ထားပေးပါ။ အချဉ်စိမ်ထားသော ကြက် ခြေထောက်များ လုံးဝအေးသွားပြီဆိုမှသာလျှင် အဖုံးလုံအောင်ပိတ်ပြီး ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ ၄ ရက်သို့ ၇ ရက်ခန့် ထားပေးပါ။ အချိန်ကြာကြာထားနိုင်ရင် အရသာပိုကောင်းပါသည်။
------------------------------
Credit
Eant Wint Htut

ပုဇြန္ / ဂဏာန္း ဟင္း (cajun style) ဒီနိုင္ငံမွာ နာမည္ျကီးတဲ ့Cajun Style ခ်က္ထားတဲ ့ဟင္းပါ။ Boiling Crab ဆိုတဲ ့ဆိုင္မွာ သြားစားရင္ ၁ နာရ...


ပုဇြန္ / ဂဏာန္း ဟင္း (cajun style)

ဒီနိုင္ငံမွာ နာမည္ျကီးတဲ ့Cajun Style ခ်က္ထားတဲ ့ဟင္းပါ။ Boiling Crab ဆိုတဲ ့ဆိုင္မွာ သြားစားရင္ ၁ နာရိီ ေလာက္ တန္းစီျပီးေစာင့္ရတယ္။ စပ္စပ္ေလးမို ့လူျကိုက္မ်ားျပီး ျမန္မာပါးစပ္နဲ ့လဲ အရမ္းကိုက္ပါတယ္။ ဒီနည္းကို အမျကီးတေယာက္က ေပးလို ့အိမ္မွာ ခဏခဏလုပ္စားျဖစ္တယ္။ အဲဒီ ဟင္းထဲထည့္တဲ ့အမွုန့္ ကို လူျကံုနဲ ့မွာလို ့ရရင္ေတာ့ ပိုေကာင္းပါတယ္။ အဲဒီ အမွုန္ ့ထဲမွာ အနံ ေတြ အကုန္ပါလို ့ပါ။ ေသးေသးေလးတထုပ္ကို အခါ ၂၀ေလာက္လုပ္စားလို ့ရျပီး အေလးခ်ိန္ကလဲေပါ့ေပါ့ေလး ေစ်းလဲသက္သာလို ့လူျကံုရွိရင္မွာျကည့္လိုက္ေနာ္။ အဲဒီ အထုပ္မရွိရင္ အျခားအစားထိုးနည္းနဲ ့လဲခ်က္လို ့ရပါတယ္။ အခ်ိန္ ခဏေလးအတြင္းမွာ ခ်က္ျပီးနိုင္တဲ ့ဟင္းပါ။ ဆိုင္ေတြက ခ်က္ရင္ေထာပတ္ပဲ သုံးပါတယ္။ အိစံကေတာ့ ေထာပတ္နဲ ့ဆီနဲ ့ကို ေရာသုံးပါတယ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ ပုဇြန္ - ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္ (ေခါင္းပါေသာပုဇြန္ ကိုသုံးလွ်င္ ပိုစားေကာင္းပါသည္။)
(သို ့)
ဂဏာန္း - ၂ေကာင္
၂။ Louisiana seafood mix (Comment ပုံမွာပါေသာအထုပ္မွ) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(မရွိလွ်င္)
ဆား -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံ ၃ပုံ နွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴ မွုန္ ့ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတပုံ
၃။ ငရုတ္ေဆာ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (အစပ္ျကိုက္လွ်င္ ပိုထည့္နိုင္ပါသည္။)
၄။ အေရာင္တင္မွုန္ ့(paprika) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္ (ေတာက္ေတာက္စင္းထားပါ။)
၆။ သံပုရာသီး - ၁ ျခမ္း
၇။ ေထာပတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း

၁။ ပုဇြန္/ ဂဏာန္း မ်ားျပဳတ္ရန္ အိုးျကီးျကီး တလုံးမွာ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ ေရေႏြးအိုးထဲတြင္ သံပုရာသီး အ၀ိုင္းလုိက္ ၃ ခုေလာက္ကို ထည့္ရ်္ တည္ပါ။
၂။ ေရေႏြး ပြက္လာလွ်င္ ပုဇြန္မ်ားကို ထည့္ရ်္ ၃ မိနစ္ခန္ ့ျပဳတ္ပါ။ (အခ်ိန္ပိုျပဳတ္လွ်င္ စားလို ့မေကာင္းပါ။)
ဂဏာန္းကို ေတာ့ ၁၀ မိနစ္ခန္ ့ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဂဏာန္းမ်ားကို ခြာရ်္ သန္ ့၇ွင္းထားပါ။
၃။ ျပဳတ္ျပီး သား ပုဇြန္/ ဂဏာန္းမ်ားကိုအိုးထဲမွ ဆယ္ပါ။ (သံပုရာသီးအဖတ္မ်ားပါဆယ္ပါ။) (ျပဳတ္ထားေသာ အရည္မ်ားကို မသြန္ပစ္ပါနဲ့ )

မာလာငါးေပါင္း (အလြယ္နည္း) အိစံ ဒီတေခါက္ ျမန္မာျပည္ျပန္မွ ညီမတေယာက္ လိုုက္ေကြ်းလိုု ့မာလာငါးေပါင္း စားဖူးတာ။ အ၇မ္းစားလိုု ့ေကာင္းေတာ့ ဒီ...


မာလာငါးေပါင္း (အလြယ္နည္း)

အိစံ ဒီတေခါက္ ျမန္မာျပည္ျပန္မွ ညီမတေယာက္ လိုုက္ေကြ်းလိုု ့မာလာငါးေပါင္း စားဖူးတာ။ အ၇မ္းစားလိုု ့ေကာင္းေတာ့ ဒီျပန္ေ၇ာက္ေတာ့ အိမ္မွာလုုပ္စားျကည့္တယ္။ ပထမတခါလုုပ္စားတုုံးကေတာ့ အ၇မ္းငံသြားတယ္။ ဒီတခါလုုပ္စားေတာ့ ဆိုုင္က အိစံစားခဲ့တဲ့ အ၇သာနဲ ့တပုုံစံတည္းထြက္လုုိ ့ သူငယ္ခ်င္းတိုု ့လဲ လုုပ္စားျကည့္၇ေအာင္လိုု ့ပါ။ လုုပ္နည္းက လြယ္ကူျမန္ဆန္ပါတယ္။ မာလာငါး အႏွစ္ထုုပ္ကိုုသုုံးထားတာပါ။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ ဆလားဗီးယား ငါး (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္ရာငါး - ၁ ေကာင္
၂။ မာလာငါး အႏွစ္ (Comment ပုုံတြင္ျပထားေသာအထုုပ္မွ) - ထမင္းစားဇြန္း၂ ဇြန္း (သိုု ့) အထုုပ္ ထဲမွ သုုံးပုုံတပုုံ
၃။ ေျမပဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ ေလွာ္ထားေသာနွမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္ျမိတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္ သေလာက္
၆။ ပါးပါးလွီးထားေသာ တရုုတ္နံနံ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခဲြ (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္သေလာက္
၇။ ဂ်င္း- လက္တဆစ္
၈။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ ေ၇ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း

ျပဳလုုပ္နည္း

၁။ ဂ်င္းကိုမညက္တညက္ေထာင္းပါ။ သန္ ့စင္ထားေသာငါးကိုု ပန္းကန္တခုုထဲထည့္ရ်္ ဂ်င္း အ၇ည္ကိုု အေပၚမွညွစ္ခ်ပါ။ ငါးရဲ ့၂ဖက္လုုံးေပၚ ဂ်င္းရည္ ညွစ္ပါ။ထိုု ့ေနာက္ ငါးကိုု ၁၅ မိနစ္ (သိုု ့) မိနစ္ ၂၀ ခန္ ့ေပါင္းပါ။ ပန္းကန္ထဲတြင္ ေပါင္းထားေသာ ငါးမွ ထြက္လာေသာအ၇ည္မ်ားကိုု သြန္ပစ္ပါ။ (ထိုုအ၇ည္မ်ားတြင္ အညီွနံမ်ားပါသြားပါလိမ့္မည္။)
၂။ မာလာငါးအနွစ္လုုပ္၇န္အတြက္ အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီ၊ မာလာငါးအနွစ္၊ ေရ တိုု ့ကိုု တည္ပါ။အနွစ္မ်ား က်က္ျပီး အ၇မ္းပူလာလွ်င္ မီးဖိုုမီးပိတ္ပီး ေျမပဲ၊နွမ္း၊တရုုတ္နံနံ၊ ျကက္သြန္ျမိတ္တိုု ့ကိုု ထည့္ရ်္ နွံ ့ေအာင္ေမြွပါ။
၃။ ထိုု ့ေနာက္ ျပဳလုုပ္ထားေသာ မာလာငါးအနွစ္ကိုု ေပါင္းထားေသာ ငါးေပၚဆမ္းပါ။
၄။ အလြန္အရသာရွိျပီး ျပဳလုုပ္ရလြယ္ကူတဲ ့မာလာငါးေပါင္းကိုု ထမင္းပူပူျဖင့္သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

(ထမင္းစားဇြန္း= 1 tablespoon= 15ml)

တုုံယမ္း ဟင္းရည္ (၄ -၅ ေယာက္စာ) တုုံယမ္း ဟင္း၇ည္က ထိုုင္း ဟင္းရည္ေတြထဲမွာေတာ့ လူုျကိုုက္အမ်ားဆုုံး ဟင္းရည္ပါ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးနဲ ့အအီေျ...


တုုံယမ္း ဟင္းရည္ (၄ -၅ ေယာက္စာ)

တုုံယမ္း ဟင္း၇ည္က ထိုုင္း ဟင္းရည္ေတြထဲမွာေတာ့ လူုျကိုုက္အမ်ားဆုုံး ဟင္းရည္ပါ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးနဲ ့အအီေျပျပီး ေသာက္လိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္နည္းကေတာ့ တခါလုုပ္ျပီးသြားရင္လြယ္ကူသြားတာမိုု ့လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ ပုုဇြန္ - ၁၅ က်ပ္သား
၂။ ျပည္ျကီးငါး - ၁၀ သား (မထည့္လဲရ)
၃။ ျကိုုက္နွစ္သက္၇ာမွိဳ - ၅ က်ပ္သား
၄။ ေရ (သိုု ့) ျကက္ျပဳတ္ရည္ - ၄ ခြက္ (၁ လီတာ)
၅။ ပဒဲေကာ - လက္တ ဆစ္
၆။ စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
၇။ ငရုုတ္သီးစိမ္း အနီေတာင့္ - ၂ ေတာင့္
၈။ ငရုုတ္သီး စိမ္းေတာင့္ - ၅ ေတာင့္
၉။ ေရွာက္ရြက္ - ၅ ရြက္
၁၀။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လုုံး
၁၁။ ျကက္သြန္နီ - ၂ လုုံး
၁၂။ ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (သိုု ့) ၃ ဇြန္း
၁၃။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၁၄။ သံပုုရာသီး - ၁ လုုံး (သိုု ့) ၂ လုုံး
၁၅။ နံနံပင္ - အနည္းငယ္ (မထည့္လဲရ)

( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း


၁။ ပုုဇြန္ကိုု ေခါင္းျဖဳတ္၊ အခြံႏြွာျပီး သန္ ့စင္ထားပါ။ (ေခါင္းနဲ ့အခြံေတြကိုု မလြွင့္ပစ္ပါနဲ ့။) ျပည္ျကီးငါးကိုု သန္ ့စင္ျပီး အတုုံးတုုံးထားပါ။ ပဒဲေကာကိုု အျပားလိုုက္လွီးရ်္ ငရုုတ္ျကည္ေပြ ့ျဖင့္ ထုုထားပါ။ စပါးလင္ကိုု အေပၚ တလြွာခြာရ်္ ၃ ပိုုင္းပိုုင္းျပီး ငရုုတ္ျကည္ေပြ ့ျဖင့္ ထုုထားပါ။ ငရုုတ္သီးစိမ္း အနီေတာင့္ ၂ ေတာင့္ကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ျကက္သြန္နီကိုု ၄ ျခမ္းျခမ္းထားပါ။ (အလုုံးျကီးလွ်င္ ေလးေထာင့္ အတုုံးေလးေတြ တုုံးထားပါ။) မွိဳကိုု ၂ ျခမး္ ျခမ္းထားပါ။
၂။ ျကက္ျပဳတ္ရည္ (သိုု ့)ေရထဲကိုု ပုုဇြန္ေခါင္းနွင့္ အခြံမ်ား၊ စပါးလင္၊ ပဒဲေကာ၊ ေရွာက္ရြက္၊ ေထာင္းထားေသာ ငရုုတ္သီးအနီမ်ားကိုုထည့္ရ်္ ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ မီးေအးေအးျဖင့္ ၁၅ မိနစ္ခန္ ့တည္ထားပါ။
၃။ ၁၅ မိနစ္ခန့္ တည္ျပီးလွ်င္ အိုုးထဲမွ ပုုဇြန္ေခါင္း၊အခြံ ၊စပါးလင္၊ပဒဲေကာ၊ ေရွာက္ရြက္ တိုု ့ကိုု ဇကာတခုုျဖင့္ ဆယ္ရ်္ဖယ္လိုုက္ပါ။
၄။ ဟင္းရည္ အိုုးထဲကိုု ငံျပာရည္၊ သျကား၊ ငရုုတ္သီး အစိမ္းေတာင့္၊ ပုုဇြန္၊ ျပည္ျကီးငါး၊ ခ၇မ္းခ်ဥ္သီး တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ၁၅ မိနစ္ခန္ ့တည္ပါ။
၅။ မီးဖိုုေပၚမွ ခ်ခါနီးမွ သံပုုရာရည္ကိုု ညွစ္ပါ။ ပထမဆုုံး တလုုံးမွ အ၇ည္မ်ားညွစ္ျပီး ျမည္းျကည့္ပါ။ လိုုအပ္မွ ေနာက္တလုုံးမွ အ၇ည္ညွစ္ထည့္ပါ။
၆။ စားခါနီးတြင္ အေပၚမွ နံနံပင္ အုုပ္ပါ။ (မထည့္လဲ၇)
၇။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေမြွးေမြွးနဲ ့တုုံယမး္ ဟင္းရည္ကိုုသုုံးေတာင္နိုုင္ပါျပီ။

ငါးကင္လုုပ္နည္းေမးထားတဲ ့သူမ်ားအတြက္ အနံ ့ေမြွးေမြွးငါးကင္ေလးပါ။ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား ၁။ စလားဗီးယား ငါး (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ ငါး - ၁ ေက...


ငါးကင္လုုပ္နည္းေမးထားတဲ ့သူမ်ားအတြက္ အနံ ့ေမြွးေမြွးငါးကင္ေလးပါ။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ စလားဗီးယား ငါး (သိုု ့) ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ ငါး - ၁ ေကာင္
၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ (သိုု ့) အနည္းငယ္ (ငါးအေကာင္ အျကီးအေသးေပၚမူတည္ရ်္)
၃။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
၅။ နံနံပင္ - ၁၀ ပင္
၆။ ရွမ္းနံနံ - ၁၀ ပင္
၇။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္
၈။ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ (တရုုတ္မပုုံ ပုုလင္း) (မရွိလွ်င္ ငရုုတ္သီးအျကမ္းမွဳန္ ့နွင့္ တရုုတ္မဆလာကိုု ဆီသပ္ထားပါ။)

(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ငါးကိုု သန္ ့စင္ျပီး တဖက္တခ်က္ဆီကိုု မြွန္းထားပါ။ ဂ်င္း နွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ ဂ်င္းနွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴ မွ အ၇ည္ကိုု ငါးေပၚသိုု ့အနွံ ့ညွစ္ခ်ပါ။ ဗိုုက္သားထဲကိုု ပါ ညွစ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဆားျဖင့္ ငါး အနွံ ့သုုတ္ပါ။
၃။ အရည္ညွစ္ထားေသာ ဂ်င္း၊ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုုတ္သီးစိမ္း၊ ရွမ္းနံနံ၊ နံနံပင္ တိုု ့ကိုု ေထာင္းပါ။ ေထာင္းထားေသာအစာပလာမ်ားကိုု ငါးရဲ ့ဗိုုက္သားထဲကိုု အစာသြပ္ပါ။
၄။ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ကိုု ငါးရဲ ့မ်က္နွာျပင္ ၂ ဖက္လုုံးကိုု စုုတ္တံ ျဖင့္သုုတ္ထားပါ။
၅။ ငါးကင္လိုု ့ရပါျပီ။ ငါးကင္ေနစဥ္မွာ ငါးရဲ ့မ်က္နွာျပင္ကိုု ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ျဖင့္ သုုတ္ေပးပါ။ (အစပ္ျကိုုက္လွ်င္ ငရုုတ္သီးအဖတ္ေတြပါ သုုပ္ပါ။) ငါးကင္ကင္မည့္ သံျပားကိုလဲဆီသုတ္ပါ။ ငါးအေရခြံမ်ား ကပ္မသြားေအာင္လို ့ပါ။

ဒီဟင်းလေးက တညင်းသီးကြိုက်တတ်သူများ အတွတ်ပါ။ ခပ်စပ်စပ်လေးချက်ရင် ပိုလို့စားကောင်း ပါတယ်။ အရည်စပ်စပ်ကျန်အောင် ချက်ရပါတယ်။ ထမင်းမြိန်စေတ...


ဒီဟင်းလေးက တညင်းသီးကြိုက်တတ်သူများ အတွတ်ပါ။ ခပ်စပ်စပ်လေးချက်ရင် ပိုလို့စားကောင်း ပါတယ်။ အရည်စပ်စပ်ကျန်အောင် ချက်ရပါတယ်။ ထမင်းမြိန်စေတဲ့ အရံဟင်းကောင်းတစ်ခွက်ပါရှင်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ပုစွန်စုတ်ဖွား - ၁၅ ကျပ်သား
တညင်းသီးစေးစေး - ၁၀ လုံး
ငါးပိရည်ကျိုပြီးသား - အကြမ်းပန်းကန်လုံး ၁ လုံး
ကြက်သွန်နီ - ၁ ဥ
ကြက်သွန်ဖြူဗမာဥ - ၃ ဥ
နနွင်း - အနည်းငယ်
ငရုတ်သီးစိမ်း (အစပ်စားနိုင်သလောက်)
ငရုတ်အရောင်တင်မှုန့် - စားပွဲဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
ဆီ - အကြမ်းပန်းကန်လုံး ၁ လုံး
ဆား - အနည်းငယ်
ချက်နည်း
ပုစွန်စုတ်ဖွားတွေကို ရေဆေးသန့်စင်ထားပါ။ တညင်းသီးကို ပြုတ်သည့်အခါ ၃ ခါလောက် ရေလဲပြီး ပြုတ်ပါ။ နူးပြီးစေးလျှင် ထုပြားထားပါ။ ကြက်သွန်
ဖြူ/နီကို ရောထောင်းထားပါ။ ဆီပူအိုးတည်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ/နီ ဆီသတ်ပါ။ မွှေးပြီးကြွပ်လာလျှင် ငရုတ်အရောင်တင်မှုန့်ထည့်ပါ။ ပုစွန်ခတ်ပါ။ ပုစွန်
တွေ မွှေးလာလျှင် တညင်းသီးထည့်လုံးပါ။ ဆား ထည့်ပါ။ ငါးပိရည်လောင်းပါ။ ငရုတ်သီးစိမ်းအုပ်ပါ။ ခဏအဖုံးအုပ်တည်ပါ။ အပေါ့အငန်မြည်းပြီး အရည် စပ်စပ် ကျန်သည့်အနေထားဆို ရပါပြီရှင်။
-----------------------------
Credit
ပန်းခရေ