Cook tutor

Myanmar All Traditional food. Food Tutorial. Food cook Tutorial. Myanmar Food cook Tutorial.

ငလိပ္ေက်ာက္ မီးကင္ ဒလွိမ့္ (ေမႊေၾကာ္) ငလိပ္ေက်ာက္ကို ေသခ်ာေဆးျပီးမီးကင္ေပးထားပါ ...... မီးကင္ျပီး ေျခာက္ေနတဲ့ ငလိပ္ေက်ာက္အျပင္အေရးခံြက...


ငလိပ္ေက်ာက္ မီးကင္ ဒလွိမ့္ (ေမႊေၾကာ္)

ငလိပ္ေက်ာက္ကို ေသခ်ာေဆးျပီးမီးကင္ေပးထားပါ ......
မီးကင္ျပီး ေျခာက္ေနတဲ့ ငလိပ္ေက်ာက္အျပင္အေရးခံြကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ ပြတ္ေဆးေပးပါ ...... အသားႏႊင္ထားေပးပါ ......

ငရုတ္သီးစိမ္း ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ /နီ ၊ ဂ်င္း နဲ႔ ဆႏြင္းမႈန္႔နည္းနည္းကို ေရာေထာင္းေပးပါ ...... ျပီးရင္ေတာ့ ဆီသတ္ပါ ....... ဆီက်က္ျပီဆိုရင္ ေထာင္းထားတဲ့အႏွစ္ကို ထည့္ေမႊေပးပါ ....... ငရုတ္သီးစိမ္းအနံ႔ေလး ေပ်ာက္ျပီး ေမႊးလာျပီဆိုရင္ ငပိနည္းနည္းထည့္ေမႊေပးပါ (မၾကိဳက္ရင္ မထည့္လို႔လည္း ရပါတယ္) ..... အနံ႔ေလး ပိုေမႊးသြားျပီး အရသာပိုရွိသြားေအာင္လို႔ပါ ...... ျပီးရင္ေတာ့ အသားႏႊင္ထားတဲ့ ငလိပ္ေက်ာက္ကို ေမႊေပးပါ ..... ေရနည္းနည္းထည့္ေပးပါ ..... အရည္လည္းခမ္းျပီဆိုရင္ မက်ည္းႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ေရေဖ်ာ္ထည့္ေပးျပီး ေမႊေပးပါ .... အဖံုးေလးျပန္အုပ္ထားျပီး ဆီျပန္လာျပီ အႏွစ္ေလးက်လာျပီ ဆိုရင္ေတာ့ မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ အရသာ အခ်ဳိ အခ်ဥ္ အငံ ျမည္းျပီး အေနေတာ္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ေတာ့ နံနံပင္ေလး အုပ္ေပးျပီး အိုးဖံုးေလး ျပန္ဖံုးေပးပါ .... တေအာင့္ေလးထားျပီးရင္ေတာ့ အနံ႔အရသာေလးအျပည့္နဲ႔ ေကာင္းမြန္တဲ့ ငလိပ္ေက်ာက္ဒလွိမ့္ (ေမႊေၾကာ္) ေလး ကို ရပါျပီ

ခရမ္းသီး ငါးေျခာက္ ရခိုင္ခ်က္ (လယ္ခ်က္) ခ်က္နည္း ......... ငါးကြန္းရွပ္အေျခာက္ေလးကို ေသခ်ာေရေဆးျပီး အေနေတာ္အတံုးေလးေတြ တံုးေပးထားျပီး...


ခရမ္းသီး ငါးေျခာက္ ရခိုင္ခ်က္ (လယ္ခ်က္)

ခ်က္နည္း .........

ငါးကြန္းရွပ္အေျခာက္ေလးကို ေသခ်ာေရေဆးျပီး အေနေတာ္အတံုးေလးေတြ တံုးေပးထားျပီး ေရစိမ္ထားပါ ......

ခရမ္းသီးေသးေသးေလးကို အစိပ္ေလးေတြ စိပ္ေပးျပီး ခ်က္မယ့္အိုးထဲ ထည့္ေပးပါ ..... ငါးကြန္းရွပ္ေျခာက္ကို ထည့္ေပးပါ ..... ျပီးရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းနည္းနည္း (မိမိၾကိဳက္သေလာက္) ညွပ္ထည့္ေပးပါ ...... စိမ္းစားငပိ အနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ ...... ဆားနဲ႔ ၊ ဟင္းခပ္မႈန္႔ (အခ်ဳိမႈန္႔) အနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ ...... ဆီနည္းနည္းထည့္ပါ (ဆီမထည့္ဘဲလည္း ခ်က္တတ္ၾကပါတယ္) ...... ေရကို လိုသေလာက္ေလး ခ်ိန္ဆထည့္ေပးပါ ......

ျပီးရင္ေတာ့ အဖံုးေလးဖံုးျပီး မီးဖိုေပၚတင္ခ်က္ေပးရံုပါပဲ ...... ဟင္းအိုးဆူျပီး အရည္ေလးခမ္းလာျပီဆိုရင္ အေပါ့ ၊ အငံျမည္းေပးပါ ....... မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလို အရသာေလးရျပီဆိုရင္ေတာ့ နံနံပင္ေလးအုပ္ေပးျပီး အဖံုးေလးဖံုးထားေပးပါ ...... ခဏေလးၾကာရင္ေတာ့ နံနံပင္နံ႔ စိမ္းစားငပိနံ႔ေလးနဲ႔ ခရမ္းသီးရဲ႕ အခ်ဳိအရသာ ၊ ငါးကြန္းရွပ္ရဲ႕ အခ်ဳိအရသာေတြနဲ႔ လယ္ခ်က္ စပ္စပ္ေလးဟင္းတစ္ခြက္ကို ရပါျပီရွင္ ..............


ရခုိင္ရိုးရာဟင္းေတြက ရခိုင္ေဒသထြက္ ငပိေတြကို အဓိကသံုး ခ်က္တတ္ပါတယ္ ...... ရခိုင္ေဒသဟာ ငါးေပါတဲ့အတြက္ ငပိေကာင္းေကာင္းကို သဘာဝစစ္စစ္ရႏိုင္ပါတယ္ ...... ရခုိင္ေတြက ဆီနဲ႔ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ကို အသံုးနည္းပါတယ္ ....... ပင္လယ္ျပင္ကို ပိုင္ဆိုင္ထားၾကတဲ့ လူေတြပီပီ အရင္တုန္းက ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ ေနရာမွာ ပုစြန္နဲ႔ ငါးအႏွစ္ေတြကို အဓိက သံုးတတ္တဲ့ လူမ်ဳိးပါ ...... အခုေနာက္ပိုင္းမွ ပုစြန္ေတြ ႏိုင္ငံျခားေရာက္ေရာက္သြားလို႔ ဟင္းခတ္အေနနဲ႔ မသံုးႏိုင္ၾကေတာ့တာပါ ......

သခြါးသီး ရခိုင္သုပ္ ရခိုင္ေတြရဲ႕ ပင္တိုင္နည္းအတိုင္း ငရုတ္သီးနဲ႔ ငပိကို သံုးျပီး သုပ္မွာပါ ............. ခ်က္နည္း ............. သခြ...


သခြါးသီး ရခိုင္သုပ္

ရခိုင္ေတြရဲ႕ ပင္တိုင္နည္းအတိုင္း ငရုတ္သီးနဲ႔ ငပိကို သံုးျပီး သုပ္မွာပါ .............

ခ်က္နည္း .............

သခြါးသီးကို ေရေဆးျပီး ႏွစ္ျခမ္းျခမ္းေပးပါ ....... 
အေစ့နဲ႔ အူေတြကို ဖယ္ေပးပါ ......
. ျပီးရင္ေတာ့ သခြါးသီးအသားကို အမွ်င္သိပ္မထူေစဘဲ ေသခ်ာျခစ္ေပးပါ .......
 ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးေပးထားပါ ......

ငရုတ္သီး ၊ ငပိ မီးကင္ျပီး ေထာင္းေပးပါ ......
. ျပီးရင္ေတာ့ ျခစ္ထားတဲ့ သခြါးသီး ၊ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးငပိေထာင္းကို ေရာနယ္ေပးပါ ....... အေပါ့ အငံ မိမိၾကိဳက္သလိုထည့္ေပးပါ .......
 သံပုရာသီး ညွစ္ေပးပါ ..........
ေနာက္ဆံုးမွာ အျဖဴေရာင္ နံနံပင္ ပင္ေပါက္ေလးကို ထည့္ေလ့ ရွိပါတယ္ .....
 ခ်ဥ္ ငံ စပ္ အရသာနဲ႔ သခြါးသီးရခိုင္သုပ္ေလးကို ရပါျပီရွင္ .........

ဒီမွာ နံနံပင္ေပါက္ ရွာမရလို႔ နံနံပင္အၾကီးကို သံုးလိုက္ရပါတယ္ ............

ငါးသရြဲေျခာက္ မီးဖုတ္သုပ္ .............. ျပဳလုပ္ပံု ငါးသရြဲေျခာက္ေလးေတြကို မီးဖုတ္ (သို႔) ေလွာ္ေပးပါ ......  အေရာင္ေလး ရဲရဲေလးျဖစ္ျပ...


ငါးသရြဲေျခာက္ မီးဖုတ္သုပ္ ..............

ျပဳလုပ္ပံု

ငါးသရြဲေျခာက္ေလးေတြကို မီးဖုတ္ (သို႔) ေလွာ္ေပးပါ ...... 
အေရာင္ေလး ရဲရဲေလးျဖစ္ျပီး မာေတာင့္ေတာင့္ေလးနဲ႔ ၾကြပ္လာျပီဆိုရင္ေတာ့ ထုတ္ေပးလို႔ရပါျပီ ...... 
မီးဖုတ္ထားတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ျပာေလးေတြစင္ရံု ေရနဲ႔ ပြတ္ေပးပါ .....
 ျပီးရင္ အေနေတာ္ေလးေတြ ျဖတ္ထားေပးပါ ...... 
ငရုတ္သီး ငပိနည္းနည္းေလး (တကယ့္နည္းနည္းေလး) ကို မီးကင္ေပးပါ .....
 ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားပါ .....
 ငရုတ္သီးနဲ႔ ငပိမီးကင္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ တစ္မႊာေလာက္ထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ ..... 
ငရုတ္ေကာင္းနဲ႔ ၾကိဳက္ရင္ ထည့္ေထာင္းေပးပါ .....
 ျပီးရင္ သုပ္မယ့္ခြက္ ၊ ပန္းကန္ထဲကိုထည့္ျပီး ငရုတ္သီးငပိေထာင္းရယ္ ငါးသရြဲေျခာက္ရယ္ ၾကက္သြန္နီရယ္ကို ေရာနယ္သုပ္ေပးရံုပါပဲ ......
 ဆား ၊ အရသာမႈန္႔ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလို ခ်ိန္ဆထည့္ပါ ..... 
သံပုရာရည္ညွစ္ေပးပါ ....... 
နံနံပင္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ေပးပါ ..........

ဟုတ္ကဲ့ ဆီလံုးဝမပါတဲ့ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ အရသာေလးနဲ႔ ငါးေလွာ္နံ႔ေမႊးေမႊးေလး ၾကက္သြန္ျဖဴ သံပုရာရနံ႔ေလးေတြနဲ႔ သဘာဝစစ္စစ္ ငါးသရြဲေျခာက္သုပ္ကို ရပါျပီ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးေခါင္းဟင္း ..... ငါးၾကင္းလို ေခါင္းမ်ဳိးပါ .... ဒီဘက္က ခ်က္နည္းလိုမ်ဳိးကို ျမန္မာဆန္ဆန္ျပန္ခ်က္ထားပါတယ္ ..... သူတို႔က အ...


ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးေခါင္းဟင္း .....

ငါးၾကင္းလို ေခါင္းမ်ဳိးပါ .... ဒီဘက္က ခ်က္နည္းလိုမ်ဳိးကို ျမန္မာဆန္ဆန္ျပန္ခ်က္ထားပါတယ္ ..... သူတို႔က အုန္းႏို႔နည္းနည္း ထည့္ခ်က္တတ္ေပမယ့္ ကြ်န္မက အုန္းႏို႔ကို ထည့္မခ်က္ထားပါဘူး ......

ငါးကို ေသခ်ာစင္ေအာင္ပြတ္တိုက္ေဆးၿပီး ဆား ၊ ဆႏြင္းမႈန္႔ေတြနဲ႔ပါ အထပ္ထပ္ေဆးေပးထားပါ ..... ဂ်င္းေထာင္း ၊ ငံျပာရည္အၾကည္ ၊ ဆႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး နယ္ေပးပါ .....

ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ ၊ ဂ်င္းနဲ႔ ငရုတ္ႏွစ္ကိုေထာင္းေပးပါ .....
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအလံုးေသးေလးေတြကို ႏွစ္ျခမ္းျခမ္းထားေပးပါ ...... ငရုတ္သီးစိမ္း ၄ ေတာင့္ေလာက္ကို ၫွပ္ထားပါ ...... ေျမပဲဆံအနည္းငယ္ ေထာင္းထားပါ .....

ခ်က္မယ့္အိုးထဲ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္အႏွစ္ကို ဆီခ်က္ေပးပါ ..... ေျမပဲဆံကိုထည့္ေမႊပါ ..... ငရုတ္သီးစိမ္းပါထည့္ေပးပါ ..... ၿပီးမွ ငါးေခါင္းကိုထည့္ၿပီး အေပၚက ခရမ္းခ်ဥ္သီးအုပ္ေပးပါ ...... ေရကို ငါးေခါင္းျမႈပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး အိုးဖံုးေလးဖံုးပါ ..... အရည္စည္းသြားတဲ့အထိ ခ်က္ထားေပးပါ ..... ၿပီးမွ အခ်ဳိ အငန္ မိမိႀကိဳက္သလိုျမည္းၿပီး ထည့္ေပးပါ ..... ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ေလးနဲ႔မို႔လို႔ အခ်ဥ္ကို လိုအပ္မွ မက်ည္းႏွစ္ေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ေပးပါ ..... အရသာအေနေတာ္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ နံနံပင္ကို ေရေဆးထည့္ေပးပါ ....

ဟုတ္ကဲ့ ..... ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္နဲ႔ ျမန္မာ့အရသာဆန္ဆန္ ငါးေခါင္းဟင္းကို ရပါၿပီ .......

အားလံုးကိုေက်းဇူးပါ ..............................

အစားအေသာက္ကို ဖြယ္ဖြယ္ရာရာ ေစတနာထား ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းဟာ အႏုပညာတစ္မ်ဳိးပါ ........ 

Fried Fish with hot and Sour Sauce. (ခ်ဥ္စပ္ေဆာ့ေလးနဲ႔ ငါးေၾကာ္) စလားဗီးယားျဖစ္ျဖစ္ ကက္ကတစ္ျဖစ္ျဖစ္ သံုးလို႔ရပါတယ္ ............ ငါးကိ...


Fried Fish with hot and Sour Sauce. (ခ်ဥ္စပ္ေဆာ့ေလးနဲ႔ ငါးေၾကာ္)

စလားဗီးယားျဖစ္ျဖစ္ ကက္ကတစ္ျဖစ္ျဖစ္ သံုးလို႔ရပါတယ္ ............

ငါးကို ေဆးေနက်အတိုင္း ဆား ၊ ဆႏြင္းမႈန္႔တို႔နဲ႔ ေသခ်ာေလးေဆးေပးပါ ...........

ငါးအရြယ္အစားကိုလိုက္ျပီး တစ္ဘက္ကုိ ႏွစ္ေၾကာင္း သံုးေၾကာင္းခန္႔ မႊန္းေပးပါ ...... အသားထဲကို အရသာေတြ ဝင္သြားေစဖို႔ျဖစ္ပါတယ္ ..... ျပီးရင္ေတာ့ ဂ်င္းေထာင္း ၊ ဆႏြင္းအနည္းငယ္ ၊ ငါးငံျပာရည္နည္းနည္းနဲ႔ ေသခ်ာနယ္ေပးပါ ....... ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔အနည္းငယ္လည္း ထည့္နယ္ေပးလို႔ရပါတယ္ ......

နယ္ထားတဲ့ ငါးကို မီးေအးေအးနဲ႔ အခ်ိန္အေတာ္ၾကာေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ ...... မီးျပင္းရင္ အထဲကအသားမက်က္ခင္မွာ အျပင္က တူးသြားတတ္ပါတယ္ ......

ငါးကိုေၾကာ္ေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ အခ်ဥ္ကို စပ္ေပးထားၾကရေအာင္ပါ ....... ငရုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္/ အနီေတာင့္ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို သၾကားနည္းနည္းထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ (ဆိုင္ေတြမွာေတာ့ သၾကားမသံုးဘဲ ျပာခဲကို သံုးပါတယ္) ...... ညက္သြားျပီဆိုရင္ ခြက္တစ္ခုမွာ စပါးလင္ကို ပါးပါးလွီးျပီးစိမ္ထားတဲ့ အရည္ေလး နည္းနည္းထည့္ေပးပါ ...... (အနံ႔အတြက္ျဖစ္ပါတယ္) ..... ငါးငံျပာရည္ၾကည္နည္းနည္းထည့္ေပးပါ ....... သံပုရာရည္ ညွစ္ထည့္ေပးပါ ....... နံနံပင္ပါးပါးလွီးထည့္ျပီးရင္ေတာ့ ေဆာ့စ္ကို ရပါျပီ .......

ငါး အခြံနီရဲျပီး အသားလည္းက်က္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားမွာထည့္ျပီး ေဆာ့စ္ကို ဆမ္းေပးလိုက္ရံုပါပဲ .........

ဟုတ္ကဲ့ အခုဆိုရင္ ဆိုင္ေတြမွာ ေစ်းၾကီးေပးဝယ္စားရတဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ေဆာ့စ္ေလးနဲ႔ ငါးေၾကာ္ကို ရပါျပီတဲ့ရွင္ ...............

အားလံုးကိုေက်းဇူးပါ ..............................

အစားအေသာက္ကို ဖြယ္ဖြယ္ရာရာ ေစတနာထား ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းဟာ အႏုပညာတစ္မ်ဳိးပါ ........

(ဒီဓါတ္ပံုကို ရိုက္တုန္းက ႏိုကီရာဖုန္းေလးနဲ႔ ျဖစ္သလိုရိုက္လိုက္တာမို႔ ဓါတ္ပံုသိပ္မၾကည္ဘဲ အေရာင္ေတြ မညီျဖစ္ေနတာ ေဆာရီးပါေနာ္ .. )

မုန္႔တီ အာပူလွ်ာပူသုပ္ (ရခိုင္သုပ္) အာပူလွ်ာပူအတြက္ ငရုတ္ခ်က္ခ်က္နည္းကို ရခုိင္မုန္႔တီခ်က္နည္းမွာ ေရးေပးျပီးသားပါ ...... ဒီေနရာမွာ...


မုန္႔တီ အာပူလွ်ာပူသုပ္ (ရခိုင္သုပ္)
အာပူလွ်ာပူအတြက္ ငရုတ္ခ်က္ခ်က္နည္းကို ရခုိင္မုန္႔တီခ်က္နည္းမွာ ေရးေပးျပီးသားပါ ...... ဒီေနရာမွာ ျပန္ျပီး အက်ဥ္းခ်ဳံးေရးေပးပါမယ္ ........ ရခိုင္မုန္႔တီအရည္ခ်က္ဖို႔ ငါးေရႊကိုျပဳတ္ ၊ အသားႏႊင္ေပးျပီး အရည္အထပ္ထပ္ညွစ္ထားတဲ့ ငါးမႈန္႔ေတြကို ျပန္သံုးတဲ့အခါ ငရုတ္သီးအႏွစ္ခ်က္ဖို႔ နည္းနည္းခ်န္ထားေပးခဲ့ပါ ......... ရခိုင္သုပ္ နဲ႔ လွ်ာပူ အာပူအတြက္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ျပဳတ္ထားေပးပါ ... ျပီးရင္ေထာင္းလိုက္ပါ ... ၾကက္သြန္ျဖဴနည္းနည္း၊ ေနာက္ဆံုးက်န္တဲ့ ငါးအသားဖတ္ကိုထည့္၊ ဟင္းခ်ဳိနည္းနည္းခပ္ထည့္ျပီးခ်က္လိုက္ပါ ....... ငရုတ္ေကာင္းနည္းနည္းထည့္ေပးပါ ........

ျပဳလုပ္ပံု
မုန္႔ဖတ္ကို သုပ္မယ့္ ခြက္ထဲထည့္ပါ ......
ခ်က္ထားတဲ့ငရုတ္သီးအႏွစ္ကို မိမိအစပ္ၾကိဳက္တဲ့အေပၚမူတည္ျပီးထည့္ပါ .......
ရခိုင္အာပူသုပ္မွာ ဆီက်က္လံုးဝမထည့္ပါ ......
(တခ်ဳိ႕တေလေလာက္သာ ဆီက်က္ထည့္ျပီးလည္း စားၾကပါတယ္) ............
မက်ည္းႏွစ္ ေရေဖ်ာ္နည္းနည္းထည့္ပါ ......
အေပါ့အငံ ျမည္းျပီး ထည့္ေပးပါ ......
ၾကက္သြန္စိမ္းပါးပါးလွီးထည့္ပါ ......
ငဖယ္ ၊ ဝက္ဆီဖတ္ ၊ ပဲေၾကာ္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာနဲ႔ ထည့္ျပီး သုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္ .....
ရခိုင္ အာပူလွ်ာပူသုပ္ဟာ ငါးနဲ႔ခ်က္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးကိုအဓိကထားျပီး ခ်ဥ္ ငံ စပ္ေလးသုပ္စားၾကတာျဖစ္ပါတယ္
ေနာက္ဆံုး အနံ႔ေလးသင္းေအာင္ သံပုရာေလးနည္းနည္း ညွစ္ထည့္လိုက္ပါ ........
ျပီးရင္ေတာ့ နံနံပင္ေလး အုပ္လိုက္ပါ .....
စစ္ေတြဘက္မွာ နံနံပင္ ပင္ေပါက္ျဖဴျဖဴေလးေတြကို ပိုသံုးၾကပါတယ္ .......
ရခုိင္မုန္႔တီ ဟင္းခ်ဳိပူပူေလးနဲ႔ဆိုရင္ေတာ့ ဖ်ားေန ၊ အစားပ်က္ေန ၊ အေအးမိ ႏွာေစးေနတာေတြ ခ်က္ခ်င္းပြင့္ထြက္ျပီး လန္းသြားေစမယ့္ အစားအစာပါပဲ .........
ရခုိင္မုန္႔တီဆိုတာ ရခိုင္ေတြအတြက္ သဘာဝကေပးတဲ့ လက္ေဆာင္ပါပဲ .........................

ရခိုင်ရိုးရာအမဲသားကြောင်ချက် အဆင့်(၃)ဆင့်နဲ့ချက်ထားပါတယ်။နောက်တစ်ခုက ဘာအသားနဲ့ချက်ချက်ရတယ်ဆိုပေမယ့် ကျွန်တော်က အကြောလေးတွေပါတဲ့အမဲ...



ရခိုင်ရိုးရာအမဲသားကြောင်ချက်

အဆင့်(၃)ဆင့်နဲ့ချက်ထားပါတယ်။နောက်တစ်ခုက ဘာအသားနဲ့ချက်ချက်ရတယ်ဆိုပေမယ့် ကျွန်တော်က အကြောလေးတွေပါတဲ့အမဲသားနဲ့ချက်ပါတယ်။
ချက်ကြည့်ကြရအောင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

အကြောပါအမဲသား..........၃၀ သား
ကြက်သွန်နီ........................၃လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ.....................၅တက်
ချင်းသေးသေး...................၁တက်
စပါးလင်............................၂ပင်
ငရုတ်သီးစိမ်း.....................၂၀တောင့်
ပင်စိမ်း+ရှမ်းနံနံ................ ..၅ပင်စီ
ငါးပိ........... ကွမ်းသီးလုံးကြီးကြီး၁လုံးခန့်

ျပဳလုပ္နည္း

ပထမဆုံး ကိုယ်သုံးမယ့်အသားကို ၁.၅စင်တီမီတာ အတုံးငယ်လေးများတုံးပြီး နနွင်းမှုန့်၊ ငါးပိ၊ ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ ရမ်အရက်တစ်ဖုံးခန့်ထည့်နယ်ပြီး (၁၀)မိနစ်ခန့်နှပ်ထားပေးပါ။
ထိုစဥ်အတွင်း ချင်း၊ စပါးလင်ကိုခပ်ကြမ်းကြမ်းနုပ်နုပ်စဥ်းပါ။
အဖုံးလုံသောအိုးတစ်လုံးမှာအရသာနယ်ထားသောအသားကိုထည့်ပါ။
နုပ်နုပ်စဥ်းထားသောချင်း၊ စပါးလင်တွေထည့်မွှေပြီးဆီဟင်းချက်ဇွန်းတစ်ဇွန်းခန့်လောင်းထည့်ကာ အဖုံးအုပ်ပြီးစတင်အပူပေးပါ။
ပထမအဆင့် အသားအိုးတည်ထားချိန်မှာ
ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူတွေကိုနုပ်နုပ်စဥ်းထားပါ။
ပထမတစ်ရစ်ရေခမ်းဆီပြန်လာတာနဲ့နုပ်နုပ်စဥ်းထားတဲ့ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ ထည့်ပါ။
ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ပင်စိမ်း၊ ရှမ်းနံနံတို့ကိုလဲခပ်ကြမ်းကြမ်းစဥ်းထားပါ။
ဒုတိယတစ်ကြိမ်ရေခမ်းဆီပြန်လာလျှင်ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ပင်စိမ်းတွေထည့်ပြီးသမအောင်မွှေပြီး (၃)မိနစ်ခန့်အဖုံးအုပ်ထားပါ။

" ငါးဘဲပုဇြန္ဆိတ္ အိုးကပ္ " ခ်က္နည္းသိခ်င္ရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဂ်င္းႀကိတ္ ဆီသတ္ပါ နႏြင္းျငဳပ္သီးအေရာင္တင္နည္းနည္းစီထည့္ပါ...


" ငါးဘဲပုဇြန္ဆိတ္ အိုးကပ္ "

ခ်က္နည္းသိခ်င္ရင္ေတာ့

ၾကက္သြန္ျဖဴနီဂ်င္းႀကိတ္ ဆီသတ္ပါ

နႏြင္းျငဳပ္သီးအေရာင္တင္နည္းနည္းစီထည့္ပါ

ၾကက္သြန္ဆီသတ္ေျခာက္ရင္ ငံျပာရည္ထည့္ပါ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးႀကိတ္ထားတာထည့္ပါ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေျခာက္ရင္ ငါး ပုဇြန္ဆိတ္ဆားနႏြင္းနယ္ထားတာထည့္ပါ

ေရခန္းရင္ ေရနည္းနည္းထည့္ပါ

မီးနည္းနည္းနဲ႔ တည္ပါ

ေရခန္းခါနီးျငဳပ္သီးစိမ္း ပင္စိမ္းအုပ္ပါ

က်က္ရင္ရပါၿပီ

Credit Lay Ma Ma

မူရင္း
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=561247434825011&id=100028192772873