Cook tutor

Myanmar All Traditional food. Food Tutorial. Food cook Tutorial. Myanmar Food cook Tutorial.

Unicode အာလူးသေးသေးလေး ရခိုင်ချက် ရခိုင်တွေရဲ့ အကြိုက်ဆုံး အစားအစာထဲက တစ်ခုပါ ...... ဒီအာလူးသေးသေးလေးတွေကို ရန်ကုန်မှာလည်း...

Unicode

အာလူးသေးသေးလေး ရခိုင်ချက် ရခိုင်တွေရဲ့ အကြိုက်ဆုံး အစားအစာထဲက တစ်ခုပါ ...... ဒီအာလူးသေးသေးလေးတွေကို ရန်ကုန်မှာလည်း ရခိုင်အသည်တွေ ရောင်းရင်တော့ ရတတ်ပါတယ် ........ ဒီအာလူးလေးတွေဟာ ရခိုင်ပြည် ဘူးသီးတောင်မြို့နယ်က အာလူးလေးတွေပါ ...... မိုးနဲ့ဆောင်း စပ်ကူးမတ်ကူးကနေ ဆောင်းတွင်းထဲ တောက်လျှောက်ရတတ်ပါတယ် ..... ဆောင်းရာသီစာပါ .... ဒီ အာလူးလေးတွေဟာ တခြားအာလူးတွေနဲ့ အရသာ သိပ်သည်းဆတို့ မတူပါဘူး ..... တခြားအာလူးတွေလို ပွမနေဘဲ အရမ်းစီးတဲ့ အာလူးတွေပါ ...... ပြုလုပ်ပုံ အာလူးလေးတွေကို ဆားထည့်ပြီး ဆေးပေးပါ ...... ရေနဲ့စင်အောင် သေချာအထပ်ထပ်ဆေးပေးပါ ...... ပြီးရင် အာလူးလေးတွေကို နှစ်ခြမ်းခွဲပေးပါ ..... ချက်မယ့်အိုးထဲထည့်ပြီး ငရုတ်သီးစိမ်းကို စိတ်ထည့်ပေးပါ ..... ငပိစိမ်းစားအနည်းငယ်ထည့်ပေးပါ ..... ဆား ၊ အရသာမှုန့် ချိန်ဆထည့်ပေးပါ ...... ငခြောက်ကို ရေဆေးပြီး အတုံးလေးတွေတုံးပြီး ထည့်ပေးလို့လည်း ရပါတယ် ..... ဆီနည်းနည်းထည့် ၊ ရေကို အာလူးတမြှုပ်ထည့် အိုးဖုံးလေးဖုံး ချက်ပေးရုံပါပဲ ...... ဟင်းအိုးဆူပြီး အာလူးရော ငခြောက်ရော နူးပြီဆိုရင် ရေစည်းအောင် နည်းနည်းထားပေးပါ ..... မကျည်းနှစ် နည်းနည်းဖျော်ထည့်ပေးပါ ...... နောက်တဖန် ရေစည်းပြီဆိုရင်တော့ ရခိုင်လူမျိုးတွေရဲ့ အကြိုက်ဆုံးဟင်းလျာထဲက တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ စားချင့်စဖွယ် အာလူးငပိချက်ဟင်းကို ရပါပြီတဲ့ရှင် ........... မှတ်ချက် - ဒီဟင်းလေးကို မစားရတာ နှစ်နှစ်ကြာပြီးမှ ဒီနေ့ ပြန်စားရတာမို့ အထူးတလည် တင်ပေးလိုက်တာပါ ....


Zawgyi

အာလူးေသးေသးေလး ရခိုင္ခ်က္



ရခိုင္ေတြရဲ႕ အၾကိဳက္ဆံုး အစားအစာထဲက တစ္ခုပါ ...... 



ဒီအာလူးေသးေသးေလးေတြကို ရန္ကုန္မွာလည္း ရခုိင္အသည္ေတြ ေရာင္းရင္ေတာ့ ရတတ္ပါတယ္ ........ ဒီအာလူးေလးေတြဟာ ရခုိင္ျပည္ ဘူးသီးေတာင္ျမိဳ႕နယ္က အာလူးေလးေတြပါ ...... မိုးနဲ႔ေဆာင္း စပ္ကူးမတ္ကူးကေန ေဆာင္းတြင္းထဲ ေတာက္ေလွ်ာက္ရတတ္ပါတယ္ ..... ေဆာင္းရာသီစာပါ .... ဒီ အာလူးေလးေတြဟာ တျခားအာလူးေတြနဲ႔ အရသာ သိပ္သည္းဆတို႔ မတူပါဘူး ..... တျခားအာလူးေတြလို ပြမေနဘဲ အရမ္းစီးတဲ့ အာလူးေတြပါ ......





ျပဳလုပ္ပံု 



အာလူးေလးေတြကို ဆားထည့္ျပီး ေဆးေပးပါ ......


ေရနဲ႔စင္ေအာင္ ေသခ်ာအထပ္ထပ္ေဆးေပးပါ ......


ျပီးရင္ အာလူးေလးေတြကို ႏွစ္ျခမ္းခြဲေပးပါ ..... 


ခ်က္မယ့္အိုးထဲထည့္ျပီး ငရုတ္သီးစိမ္းကို စိတ္ထည့္ေပးပါ .....


ငပိစိမ္းစားအနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ .....


ဆား ၊ အရသာမႈန္႔ ခ်ိန္ဆထည့္ေပးပါ ......


ငေျခာက္ကို ေရေဆးျပီး အတံုးေလးေတြတံုးျပီး ထည့္ေပးလို႔လည္း ရပါတယ္ ..... 


ဆီနည္းနည္းထည့္ ၊ ေရကို အာလူးတျမွဳပ္ထည့္ အိုးဖံုးေလးဖံုး ခ်က္ေပးရံုပါပဲ ...... 



ဟင္းအိုးဆူျပီး အာလူးေရာ ငေျခာက္ေရာ ႏူးျပီဆိုရင္ ေရစည္းေအာင္ နည္းနည္းထားေပးပါ .....


မက်ည္းႏွစ္ နည္းနည္းေဖ်ာ္ထည့္ေပးပါ ......


ေနာက္တဖန္ ေရစည္းျပီဆိုရင္ေတာ့ ရခိုင္လူမ်ဳိးေတြရဲ႕ အၾကိဳက္ဆံုးဟင္းလ်ာထဲက တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ စားခ်င့္စဖြယ္ အာလူးငပိခ်က္ဟင္းကို ရပါျပီတဲ့ရွင္ ........... 




မွတ္ခ်က္ - ဒီဟင္းေလးကို မစားရတာ ႏွစ္ႏွစ္ၾကာျပီးမွ ဒီေန႔ ျပန္စားရတာမို႔ အထူးတလည္ တင္ေပးလိုက္တာပါ ....

Zawgyi ၾကက္သား အာလူးဟင္း ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ၁- ၾကက္သား -   ၅၀ က်ပ္သား ၂- အာလူး ၄၀ က်ပ္သား ၃- ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃ လုံး အေစ့ထုတ...




Zawgyi
ၾကက္သား အာလူးဟင္း

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

၁- ၾကက္သား -  ၅၀ က်ပ္သား
၂- အာလူး ၄၀ က်ပ္သား
၃- ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃ လုံး အေစ့ထုတ္ၿပီး ပါးပါးလွီးပါ
၄- ၾကက္သြန္နီ ၂ လုံးပါးပါးလွီးပါ
၅- ၾကက္သြန္ၿမိတ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္စာ ပါးပါးလွီးပါ
၆- နံနံပင္ လက္တဆုတ္စာ ပါးပါးလွီးပါ
၇- စႏြင္းမႈန႔္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္ တဝွက္
၈- ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္ တဇြန္း
၉- ၾကက္သားမႈန႔္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း  ၁ ဇြန္း
၁၀- ေရလက္ဖက္ရည္ခြက္ ၃ ခြက္
၁၁- ဂ်င္း ၁ လက္မခန႔္တတုံး
၁၂- ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၃- င႐ုပ္မႈန႔္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ( အစပ္ႀကိဳက္လၽွင္ င႐ုပ္စိမ္းအမွဲ႕ေတာင့္ ေထာင့္ထဲ့နိုင္ပါတယ္)

ခ်က္နည္း

၁- အရင္ဆုံး ဇလုံထဲတြင္ (ၾကက္သား-ဆား-ၾကက္သားမႈန႔္- စႏြင္း-င႐ုပ္မႈန႔္-င႐ုပ္ေကာင္း-ဂ်င္း) တို႔ကို သမေအာင္ေရာက္ႏွယ္လိုက္ပါ။
၂- ၿပီးမွ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ဆီပူလာလၽွင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကို ထဲ့ပါ ၃  မိနစ္ခန႔္ထားပါ ၿပီးလၽွင္ ေရာႏုယ္ထားတဲ့ၾကက္သားကိုထဲ့ပါ  ၃ မိနစ္ထိခ်က္ေပးပါၿပီးလၽွင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ည္သီးကိုထဲ့ပါ။
၃- ထိုေနာက္ အလူး- ေရ၃ ခြက္ထည့္ကာ အဖုံးအုပ္ၿပီး ၁၅ မိနစ္ခန႔္ ၾကက္သား ႏွင့္ အာလူးႏူးသည္အထိခ်က္ေပးပါ။
၄- အသားအလူးႏူးလၽွင္ အရသာ ေပါ့အငံ ျမဲၿပီး နံနံပင္-ၾကက္သြန္ၿမိတ္မ်ား ျဖဴးကာ မီးပိတ္လိုက္ပါ။
၅- အရသာ ရွိၿပီး အနံ့ေမႊးေသား ၾကက္သား အာလူး ဟင္းကိုသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။




Unicode
ကြက်သား အာလူးဟင်း

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

၁- ကြက်သား -  ၅၀ ကျပ်သား
၂- အာလူး ၄၀ ကျပ်သား
၃- ခရမ်းချဉ်သီး ၃ လုံး အစေ့ထုတ်ပြီး ပါးပါးလှီးပါ
၄- ကြက်သွန်နီ ၂ လုံးပါးပါးလှီးပါ
၅- ကြက်သွန်မြိတ် စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်စာ ပါးပါးလှီးပါ
၆- နံနံပင် လက်တဆုတ်စာ ပါးပါးလှီးပါ
၇- စနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန် တဝှက်
၈- ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန် တဇွန်း
၉- ကြက်သားမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း  ၁ ဇွန်း
၁၀- ရေလက်ဖက်ရည်ခွက် ၃ ခွက်
၁၁- ဂျင်း ၁ လက်မခန့်တတုံး
၁၂- ဆီ စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
၁၃- ငရုပ်မှုန့် စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း ( အစပ်ကြိုက်လျှင် ငရုပ်စိမ်းအမှဲ့တောင့် ထောင့်ထဲ့နိုင်ပါတယ်)

ချက်နည်း

၁- အရင်ဆုံး ဇလုံထဲတွင် (ကြက်သား-ဆား-ကြက်သားမှုန့်- စနွင်း-ငရုပ်မှုန့်-ငရုပ်ကောင်း-ဂျင်း) တို့ကို သမအောင်ရောက်နှယ်လိုက်ပါ။
၂- ပြီးမှ ဒယ်အိုးထဲ ဆီထည့်ပြီး ဆီပူလာလျှင် ပါးပါးလှီးထားတဲ့ ကြက်သွန်နီကို ထဲ့ပါ ၃  မိနစ်ခန့်ထားပါ ပြီးလျှင် ရောနုယ်ထားတဲ့ကြက်သားကိုထဲ့ပါ  ၃ မိနစ်ထိချက်ပေးပါပြီးလျှင် ပါးပါးလှီးထားတဲ့ ခရမ်းချည်သီးကိုထဲ့ပါ။
၃- ထိုနောက် အလူး- ရေ၃ ခွက်ထည့်ကာ အဖုံးအုပ်ပြီး ၁၅ မိနစ်ခန့် ကြက်သား နှင့် အာလူးနူးသည်အထိချက်ပေးပါ။
၄- အသားအလူးနူးလျှင် အရသာ ပေါ့အငံ မြဲပြီး နံနံပင်-ကြက်သွန်မြိတ်များ ဖြူးကာ မီးပိတ်လိုက်ပါ။
၅- အရသာ ရှိပြီး အနံ့မွှေးသေား ကြက်သား အာလူး ဟင်းကိုသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

ရခိုင္သေဘၤာသီးေထာင္း ... (ပဒဂါသီးသုပ္) .... လုပ္နည္း - သေဘၤာသီးကို အခြံခြါ ေသခ်ာေရေဆးျပီး ေအာက္က ေရစလံုၾကီးခံျပီး အတံုးေသးေတြျဖစ္ေအာင္ ...


ရခိုင္သေဘၤာသီးေထာင္း ... (ပဒဂါသီးသုပ္) ....

လုပ္နည္း - သေဘၤာသီးကို အခြံခြါ ေသခ်ာေရေဆးျပီး ေအာက္က ေရစလံုၾကီးခံျပီး အတံုးေသးေတြျဖစ္ေအာင္ ေပါက္ေပးပါ ..... ျပီးရင္ေတာ့ ငရုတ္သီး အစိမ္း / အေျခာက္ (မိမိၾကိဳက္ ႏွစ္သက္တာကိုေရြးပါ) ကို စိမ္းစားငပိထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ ..... ငရုတ္သီး အေျခာက္ဆိုရင္ေတာ့ မီးကင္ေပးစရာမလိုေပမယ့္ ငရုတ္သီးအစိမ္းဆိုရင္ေတာ့ မီးကင္ေပးပါ ..... ငရုတ္ေကာင္းထည့္ေပးပါ ..... ျပီးရင္ ေရာနယ္ရံုပါပဲ ...... မက်ည္းသီးႏွစ္ ေကာင္းေကာင္း ထည့္ေပးရပါမယ္ ... အေပါ့ အငန္ အခ်ဳိ အခ်ဥ္ က မိမိ္ၾကိဳက္သေလာက္ကို ထည့္ေပးပါ ... မက်ည္းသီး အစိမ္းကို ငရုပ္သီးေထာင္းခ်ိန္မွာ တပါတည္း ထည့္ေထာင္းျပီး သုပ္ရင္လည္း ရပါတယ္ ......

ငါးကေလး အိုးကပ္ .. (ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ) ... ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ႔ ဆႏြင္းမႈန္႔ အျပင္ကို စပါးလင္အႏုနည္းနည္းကို ပါးပါးလွီးျပီး (ဆီပ...


ငါးကေလး အိုးကပ္ .. (ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ) ...

ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ႔ ဆႏြင္းမႈန္႔ အျပင္ကို စပါးလင္အႏုနည္းနည္းကို ပါးပါးလွီးျပီး (ဆီပါတယ္ဆိုရံုထည့္ျပီး) ဆီခ်က္ေပးပါ ... (ရခိုင္မွာ စပါးလင္ မထည့္ပါ ... ကြ်န္မ အညွီေၾကာက္တဲ့အတြက္ ထည့္တာပါ ) ... ငရုတ္သီးစိမ္းညွပ္ထည့္လို႔ ငါးကို အရည္လံုးဝ မခမ္းရင္ေတာင္ အရည္စည္းေလးခ်က္လိုက္ပါ ... မက်ည္းမွည့္ေလး ေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ ... အခ်ဳိ အငန္ အရသာကေတာ့ မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္သေလာက္ ထည့္လို႔ရပါတယ္ .... ငါးေလးအိုးကပ္လာျပီဆိုရင္ ငပိေလးေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ ... နံနံပင္အုပ္ျပီး ခဏအဖံုးဖံုးထားပါ ... အရည္ေလးခမ္းျပီး ေျခာက္ေျခာက္ေလးျဖစ္လာရင္ စားဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ .... အဖံုးဖြင့္လိုက္တာနဲ႔ ညွီနံ႔လံုးဝမထြက္ဘဲ အသားႏူးေနတဲ့ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ငါးကေလး အိုးကပ္ကို ရမွာပါ ...

မွတ္ခ်က္ - ငါးအသားကို ဒီအတိုင္းခ်က္စားတဲ့ အရသာနဲ႔ ႏူးညံ့မႈမ်ဳိးကို ေၾကာ္ျပီးျပန္ခ်က္ထားတဲ့ ငါးမွာ မရႏိုင္ပါဘူး ...
ဘယ္ေလာက္ပဲ ငါးညွီနံ႔ကို ေၾကာက္တဲ့သူျဖစ္ျဖစ္ နည္းစနစ္မွန္မွန္ စိတ္ရွည္ရွည္ ခ်က္ရင္ ဟင္းေကာင္းေလး စားရမွာပါ ... အခ်ိန္လည္း မၾကာတဲ့အတြက္ လုပ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္ ... က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အရမ္းေကာင္းပါတယ္ ..... ဒီမွာ ငါးေသးေလးဝယ္ရခက္လို႔ အေကာင္နည္းနည္းၾကီးတာကို ခ်က္ထားလိုက္ပါတယ္ ..... အရိုးပါဝါးစားႏုိင္တဲ့ ငါးကေလးေတြဆို ပိုအဆင္ေျပပါတယ္ .........

ခရမ္းသီး + ပဲျပားသီး + ငနီတူ ဟင္းေလွာ္ (ငပိချခဴ အိုးကပ္ေခ်) ... လယ္ဟင္းးးးးးးးးးးးး ... ကြ်န္မ ေျမာက္ဦးနယ္က ရြာတစ္ရြာကို ေရာက္ဖူးပါတ...


ခရမ္းသီး + ပဲျပားသီး + ငနီတူ ဟင္းေလွာ္ (ငပိချခဴ အိုးကပ္ေခ်) ...

လယ္ဟင္းးးးးးးးးးးးး ...

ကြ်န္မ ေျမာက္ဦးနယ္က ရြာတစ္ရြာကို ေရာက္ဖူးပါတယ္ ... အဲရြာေရာက္မွ ယာခင္းျပင္ အက်ယ္ၾကီး လယ္ကြက္ေတြျမင္ဖူးတာပါ ... ေရာက္ေရာက္ခ်င္းေန႔မွာပဲ ကိုယ့္အေရွ႕တင္ သြားခူးတဲ့ ဖရဲသီးနဲ႔ ခ်ဳိးလာတဲ့ ၾကံပင္ေတြ နဲ႔ အရင္ဆံုး ဧည့္ခံပါတယ္ ... ကိုယ္ေတြျမိဳ႕မွာ ဝယ္စားတဲ့ အရသာနဲ႔ ဘာမွ မဆိုင္ ... ဟင္းခ်က္ဖုိ႔ အသီးအရြက္ေတြဆိုလည္း ယာခင္းထဲက ခူးရံုပဲ ... ကိုယ့္ခင္းမွာ မရွိတဲ့ဟာဆို သူမ်ားခင္းသြားျပီး " အရီး ဟင္းတစ္နပ္စာယူသြားမယ္ေနာ္" ဆိုျပီး ခူးရံုပါပဲ ... အဲသလို ယာခင္းထဲက ခူးလာတဲ့ ခရမ္းသီး ၊ ပဲစင္ေပၚက ခူးထားတဲ့ ပဲျပားသီး နဲ႔ ရခိုင္ေဒသထြက္ ငနီတူေျခာက္ေလးကို ၾကာေတြပြင့္ေနတဲ့ ရြာဦးကန္ကေရေလးနဲ႔ ေသခ်ာေရေဆးျပီး ေျမအိုးကင္းေလးထဲထည့္ ... ရခိုင္ေဒသထြက္ ငပိေလးအနည္းငယ္ထည့္ ... ယာခင္းကထြက္တဲ့ အစပ္မမ်ားတဲ့ ငရုတ္သီးပြပြေလးေတြကို ဓါးေလးနဲ႔ ႏွစ္ျခမ္းျခမ္းထည့္ျပီး မွ်င္ပုစြန္ေလးနည္းနည္းနဲ႔ ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး အိုးဖံုးေလးဖံုးထားျပီး ထင္းေခ်ာင္းေတြ မီးေမႊးထားတဲ့ ဖိုခေလာက္သံုးခုနဲ႔ မီးဖိုေပၚတင္ျပီး ဟင္းအိုးဆူလာ ၊ ဟင္းနံ႕ေလးေမႊးျပီး ထြက္လာတဲ့အထိထားထားျပီးရင္ေတာ့ ရခိုင္ယာခင္းထမင္းဝိုင္းေလးအတြက္ အနံ႕အရသာျပည့္စံုရံုမက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အျပင္ ခုခူး ခုခ်က္ထားတဲ့ လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအရြက္ရဲ႕ အခ်ဳိအရသာပါ ထပ္ေလာင္းထားတဲ့ ယာခင္းဟင္းတစ္မယ္ ရပါျပီ .... ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ရည္ၾကဲေလးတစ္ခြက္ နဲ႔ ျမင္းခြါရြက္ ေသးေသးေလး ၊ မုန္လာပင္ေပါက္ ေသးေသးေလးကို ေရေႏြးေဖ်ာျပီး သိပ္မစပ္တဲ့ ငရုပ္ပြကိုမီးဖုတ္ျပီး ငပိေထာင္းေလးပါလိုက္မယ္ဆို ေတာ္ေတာ္ကို အရသာရွိတဲ့ ထမင္းဝိုင္းေလး တစ္ဝိုင္းျဖစ္ပါျပီ 

ရေကြက်သုတ် (ကင်းမွန်သုတ်)   ေရၾကက္သုတ္ (ကင္းမြန္သုတ္) သုပ္နည္း -   ကင္းမြန္ကို အထဲက အႏွစ္ေတြထုတ္၊ ေက်ာမွာပါတဲ့ အၾကည္လႊာ၊ ေခါင္းေပၚက လက...


ရေကြက်သုတ် (ကင်းမွန်သုတ်)  ေရၾကက္သုတ္ (ကင္းမြန္သုတ္)

သုပ္နည္း -

 ကင္းမြန္ကို အထဲက အႏွစ္ေတြထုတ္၊ ေက်ာမွာပါတဲ့ အၾကည္လႊာ၊ ေခါင္းေပၚက လက္ေခ်ာင္းေတြရဲ႕ အလယ္က အလံုးေလး နဲ႔ မ်က္လံုးေတြ ထုတ္လုိက္ပါ ... အေရခြံ ခြါလိုက္ပါ ... ျပီးရင္ ေသခ်ာေဆးျပီး ပြတ္ပြတ္ဆူေနတဲ့ ေရေႏြးအိုးထဲထဲ့ျပီး ၅မိနစ္ က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ေပးပါ ... ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ငပိစိမ္းစားအနည္းငယ္ကို မီးကင္ေပးပါ ... ျပီးရင္ မီးကင္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးနဲ႔ ငပိစိမ္းစားကို ၾကက္သြန္ျဖဴေလး ထည့္ေထာင္းေပးပါ ... ျပဳတ္ထားတဲ့ ကင္းမြန္ကို ကပ္ေက်းေလးနဲ႔ အတံုးေလးေတြ ညွပ္လိုက္ပါ ... ျပီးရင္ အဆင္သင့္ေထာင္းထားျပီးတဲ့ ငရုပ္သီး ငပိေထာင္းနဲ႔ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားတာကို ထည့္ျပီး ေရာနယ္လိုက္ပါ ... သံပုရာသီးညွစ္ထည့္ျပီး ... အခ်ဳိ အငန္ ျမည္းပါ ... နံနံပင္ျဖဴးလိုက္တယ္ ဆိုရင္ပဲ ငပိမီးကင္နံ႔ေလး ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႔ ၊ သံပုရာသီး နဲ႔ နံနံပင္နံ႔ေလး ေရာသမေမႊျပီး ထြက္လာတဲ့ ေမြးရနံ႔က ခံတြင္းပ်က္ေနသူကိုေတာင္ စားေကာင္းေအာင္ ဆြဲေဆာင္သြားပါလိမ့္မယ္ ...... တခ်ဳိ႕က ငရုတ္ေကာင္းေလးပါ ထည့္စားတတ္ပါတယ္ .....


ခရမ္းသီး ငသရြဲေျခာက္မီးဖုတ္သုပ္ ( ျမန္မာ အေခၚ - ခရမ္းသီး ငါးတံခြန္အေျခာက္ မီးဖုတ္သုပ္) ရခိုင္လို အင္ဗာရီ လို႔ေခၚတဲ့ ခရမ္းသီး အႀကီးႀကီး ...


ခရမ္းသီး ငသရြဲေျခာက္မီးဖုတ္သုပ္ ( ျမန္မာ အေခၚ - ခရမ္းသီး ငါးတံခြန္အေျခာက္ မီးဖုတ္သုပ္)

ရခိုင္လို အင္ဗာရီ လို႔ေခၚတဲ့ ခရမ္းသီး အႀကီးႀကီး ကို စို႔ေလးနဲ႔ တစ္လံုးလံုး ေနရာအႏွံ႔ထိုးေပးပါ ..... ၿပီးရင္ေတာ့ မီးေသြးမီးဖိုထဲ ထည့္ၿပီး ဟိုဘက္ ဒီဘက္ ျပန္လွန္ ဖုတ္လိုက္ပါ .... ငါးတံခြန္ အေကာင္ေသးကို ေသခ်ာ ပြတ္တိုက္ေပးၿပီး ႂကြပ္လာေအာင္ထိ မီးဖုတ္ / ကင္ေပးပါ ..... ၿပီးရင္ မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ငရုတ္သီးစိမ္း နဲ႔ ငပိစိမ္းစားေလး နည္းနည္း မီးကင္ေပးထားပါ ..... ခရမ္းသီး ေမႊးၿပီး အိလာၿပီဆိုရင္ ထုတ္ၿပီး ေရနဲ႔ ပြတ္ေဆးေပးလိုက္ပါ .... အေပၚအေရခြံခြါေပးပါ .... ၿပီးရင္ ဇလံုတစ္ခုထဲထည့္ၿပီး ေျခေပးပါ .... ငါးတံခြန္ ႂကြပ္လာၿပီဆိုရင္ ေရနဲ႔ ပြတ္ေဆးေပးၿပီး (ေရသြန္ၿပီး မေဆးပါနဲ႔၊ အီသြားမွာ စိုးလို႔ပါ) ေသးေသးေလးေတြ ပိုင္း ၊ ခရမ္းသီး ဇလံုထဲ ထည့္ေပးပါ ....

မီးကင္ထားတဲ့ ငရုတ္သီး နဲ႔ ငပိကို ဂ်င္းအနည္းငယ္ ထည့္ေထာင္းေပးပါ (ဂ်င္းမထည့္ဘဲလည္း စားၾကပါတယ္) .... ႀကိဳက္တတ္ရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေထာင္းေပးပါ ..... (ထည့္ေလ့ထည့္ထေတာ့ မရွိသေလာက္ပါပဲ) .... ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားေပးပါ ..... ၿပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းသီးနဲ႔ ငါးေျခာက္ထည့္ထားတဲ့ ဇလံုထဲကို ငရုတ္သီးေထာင္း ၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားတာ ထည့္ေပးၿပီး အခ်ဳိ အငန္ မိမိသေဘာက်ထည့္ ေရာနယ္ေပးပါ .... မက်ည္းႏွစ္ေလး ေရေဖ်ာ္ထည့္ေပးပါ .... ေနာက္ဆံုး နံနံပင္အုပ္ေပးလိုက္ရင္ မီးဖုတ္နံ႔ သင္းသင္းေလးနဲ႔ ေမႊးအိေနတဲ့ ခရမ္းသီး ငါးတံခြန္သုပ္ကို ရပါၿပီတဲ့ရွင္ .......

ငါးကေလး ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ရခိုင္ဟင္း (ငလံုးေခ် ငရုတ္ခ်က္) ဒီနည္းက ရိုးပါတယ္ .... ဒါေပမယ့္ ဆီသိပ္မပါဘဲ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ေလးက က်န္းမာေရးအတြက္ပါ အေထာက...


ငါးကေလး ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ရခိုင္ဟင္း (ငလံုးေခ် ငရုတ္ခ်က္)

ဒီနည္းက ရိုးပါတယ္ .... ဒါေပမယ့္ ဆီသိပ္မပါဘဲ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ေလးက က်န္းမာေရးအတြက္ပါ အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္ ..........

အ႐ိုးပါစားႏိုင္တဲ့ ငါးကေလး (ဆူးသိပ္မပါတဲ့)ကို ေသခ်ာေဆးေပးပါ ...... ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴကို ဆႏြင္းမႈန္႔ေလးထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ ..... ငရုတ္သီးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ အျခမ္းေလးေတြ စိတ္ေပးထားပါ ...... ခ်က္မယ့္အိုးထဲကို ငါးကေလး ၊ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ႏွစ္ ၊ ငရုတ္သီးျခမ္းေလးေတြ နဲ႔ ဆီပါတယ္ဆိုရံုေလာက္ထည့္ေပး ေရလိုသေလာက္ေလးထည့္ အဖံုးေလးဖံုးျပီး ခ်က္ေပးပါ ..... အရသာမႈန္႔ နဲ႔ ဆားကို မိမိၾကိဳက္သေလာက္ထည့္ေပးပါ ...... ေရဆူလာျပီး ငါးေလးပါက်က္ျပီဆိုရင္ေတာ့ မက်ည္းႏွစ္ေလး ေရေဖ်ာ္ထည့္ေပးပါ ....... အရသာ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ မိမိအၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ နံနံပင္ေလး အုပ္ေပးပါ ........

အနံ႔ အရသာနဲ႔ ျပည့္စံုျပီး ဆီသိပ္မပါတဲ့တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္လည္းေကာင္းတဲ့ အရိုးပါစားႏိုင္တဲ့ ငါးကေလး ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ဟင္းကို ရပါျပီ

ဝခ်ဳိင့္သီးေထာင္း (ေဂြးသီးေထာင္း) ဝခ်ဳိင့္သီးကို အခြံခြါ ေသခ်ာေဆးေပးပါ ..... ျပီးရင္ေတာ့ အတံုးေသးေလးေတြ တံုးျပီး ေရစိမ္ထားပါ ...... ငရု...


ဝခ်ဳိင့္သီးေထာင္း (ေဂြးသီးေထာင္း)

ဝခ်ဳိင့္သီးကို အခြံခြါ ေသခ်ာေဆးေပးပါ ..... ျပီးရင္ေတာ့ အတံုးေသးေလးေတြ တံုးျပီး ေရစိမ္ထားပါ ...... ငရုတ္သီးစိမ္း မီးကင္ ျပီး ငပိေလးနဲ႔ ေထာင္းေပးပါ ...... အဆင္သင့္အတံုးေလးေတြတံုးထားတဲ့ ဝခ်ဳိင့္သီးကို ထည့္ေထာင္းေပးပါ ...... ၾကိဳက္တတ္ရင္ ငရုတ္ေကာင္းထည့္ေပးပါ ...... အနံ႔ေလး ေမႊးပါတယ္ ....... အခ်ဳိ အငန္ မိမိၾကိဳက္သလိုထည့္ပါ ...... ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ ခြက္ေလးမွာထည့္ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔ ဆို အရမ္းစားေကာင္းပါတယ္ ......